Serbia | Croatia | Montenegro | Bosnia and Herzegovina

Leter Publike per Rektorin e UP, z. Qerim Qerimi

I nderuar Rektor i Universitetit të Prishtinës, z. Qerim Qerimi, Ne organizatat e poshtëshënuara po ju drejtohemi përmes kësaj letre të hapur për të kërkuar veprim të menjëhershëm nga ju si Rektor i Universitetit të Prishtinës për denoncimet e 27 studenteve të Fakultetit të Mjekësisë për ngacmime seksuale nga profesori Xhevat Krasniqi. Ne kërkojmë suspendim […]

Asnjë fushatë linçuese nuk mund ta ndalojë dialogun në rajon

Në njëzet vjet të punës së Nismës së të Rinjve për të Drejtat e Njeriut, ne kemi qenë të përkushtuar që të ballafaqohemi me të kaluarën duke avokuar për të drejtat e viktimave dhe duke iu përkushtuar respektimit të fakteve të vërtetuara. Në dritën e keqpërdorimit të videos së krijuar gjatë programit tonë të shkëmbimit […]

Java e të Drejtave të Njeriut – Volumi 10

Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut (YIHR KS) ka kënaqësinë të ju njoftojë për edicionin e Dhjetë të Javës së të Drejtave të Njeriut që do të mbahet përgjatë datave 6 – 10 Dhjetor 2023. Këtë vit shënojmë një dekadë të Javës për të Drejtat e Njeriut! Edicioni i Dhjetë jubilar, nën […]

Thirrje e Hapur: Programi i Bursave të Paqes

Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut – Kosovë (YIHR KS) po hap Programin tre-mujor me pagesë të Bursave të Paqes (Peace Fellowship Program) për pesë studentë/e nga Kosova. Kjo eksperiencë e veçantë ju mundëson të punoni në një nga OJQ-të që vepron në Kosovë në fushat e të drejtave të njeriut, ndërtimit […]

Open Call for Monitoring and Evaluation Expert

Youth Initiative for Human Rights in Kosovo (YIHR – KS) is seeking an expert to develop the evaluation of the Youth for Justice project. The “Youth for Justice” project is a 5-year-long project with the main goal of empowering young people to demand justice and become active participants in the justice sector in Kosovo. The […]

HUMAN RIGHTS ACTIVIST OF THE YEAR PRIZE 2023

Activists work tirelessly to better our society by advocating for human rights, despite risks and immense social and structural challenges. YIHR KS acknowledges such efforts and wants to enhance the role of human rights activism by introducing the HUMAN RIGHTS ACTIVIST OF THE YEAR PRIZE 2023 This prize will be awarded for the second time […]

Nisma e Të Rinjve Për Të Drejtat e Njeriut – Kosovë (YIHR KS) dënon fuqishëm sulmin terrorist që ndodhi në Banjskë në orët e hershme të datës 24 Shtator 2023, i cili la oficerin e policisë Afrim Bunjaku të vrarë në detyrë, dhe 2 të tjerë të plagosur. Këto akte e destabilizojne sigurinë e Republikës së Kosovës, dhe përkeqësojnë tensionet ndër-etnike, përveç se janë antikushtetuese dhe të jashtëligjshme, janë edhe një kthim mbrapa për sigurinë dhe mirëqenien e të gjithë qytetarëve të Kosovës pa marrë parasysh etnicitetit, dhe për paqen në rajon. Ne bëjmë thirrje për një hetim të thellë dhe transparent në lidhje me organizimin e sulmit terrorist dhe kërkojmë ndëshkim të akterëve përgjegjës dhe personave të përfshirë.

Ne jemi të vetëdijshëm për rritjen e mosbesimit dhe frikës tek popullata Kosovare, sidomos tek komuniteti serb në Kosovë, krahas ritraumatizimit të personave që kanë përjetuar luftën e fundit në Kosovë. Ne kërkojmë një qasje sensitive dhe të kujdeshme nga Qeveria e Kosovës, institucionet dhe persona të diskursit publik në veprimet që ata ndërmarrin. Në […]

Shkolla Alternative për të Drejtat e Njeriut – Edicioni 5

YIHR KS fton të gjithë studentët/et e universiteteve publike dhe private në Kosovë të aplikojnë në edicionin e pestë të Shkollës Alternative për të Drejtat e Njeriut. Shkolla Alternative për të Drejtat e Njeriut synon edukimin dhe fuqizimin e të rinjve/rejave për identifikim dhe trajtim të duhur të shkeljeve të të drejtave të njeriut. Programi […]