Serbia | Croatia | Montenegro | Bosnia and Herzegovina

Ministar Arsim Bajrami Ministarstva Obrazovanja, Nauke i tehnologije (MONT) zajedno sa Traži Pravdu Programom (D4J), Inicijativom Mladih za Ljudska Prava – Kosovo (YIHR-KS) i Community Building Mitrovica (CBM) potpisali su MoU.  Ova ceremonija potpisivanja MoU je prvi korak ka D4J obrazovanju i promotivnim aktivnostima koje će početi u regionima Prištine, Prizrena, Peći i Mitrovici u srednjim školama u narednim nedeljama i mesecima. Takodje, YIHR-KS i CBM će sa nadležnim institucijama održati Omladina za Pravdu (Y4J) predavanja fokusirana na zakonska prava, pristup pravdi i javne odgovornosti u ukupno 35 javnih škola u opštinama u navedenim regionima.

Pre ceremonije potpisivanja, naši D4J partneri informisali su MONT zvaničnike o Y4J obrazovnoj platformi koja namerava da obrazuje učenike srednjih škola kao i da ih pozove da učestvuju u debatnim klubovima, omladinskim kampovima i relevatnim D4J aktivnostima koje navode studente na odgovorne javne akcije. Kako se ceremonija završila Ministar je potvrdio MONT-ov interes u poboljšanju gradjanskog obrazovanja kroz monitoring D4J programske aktivnosti i uključujući Y4J program u kurikulum Kosovskih javnih škola kako bi osigrali da buduće generacije budu obrazovane o njihovim ljudskim pravima, pravnom sistemu i kako da ostvare svoja prava i najvažnije javna odgovornost, kako bi se ova prava zatražila od države.

mest

Ministar Bajrami izrazio je zadovoljstvo ciljem i svrhom Y4J projekta, priznajući ga kao sredstvo jačanja partnerstva izmedju MONT-a i NVO-a. Takodje pružio je svoju ličnu pomoć kao predavač D4J na predavanjima koja će biti odrzana u srednjim školama u Prištini, Prizrenu, Peći i Mitrovici ove godine.

mest-2

Traži Pravdu Program (D4J )je podržan od strane Stejt Departmenta/INL i implmentiran od strane Medjunarodnog Biroa za Narkotike i Sprovođenje Zakona kako bi podržao održivi razvoj snažne i vođene dokazima zatheve za pravdom, na Kosovu. NCSC mobiliše NVO partnere koji će delovati kao agenti promene za jačanjem odgovornosti, transparentnosti i integriteta pravnog sektora. Za više informacija posetite www.trazipravdu.org.