120 primeraka Ustava Kosova za 120 poslanika

Na Dan Ustava, održali smo akciju ispred Skupštine Kosova uz nepokolebljivu rešenost da zaštitimo ljudska prava za sve bez razlike. Naš aktivizam nije samo simboličan; već je to i poziv na akciju, zahtev za odgovornošću i izjava naše nepokolebljive posvećenosti pravdi i jednakosti.

Doneli smo 120 primeraka Ustava Kosova za 120 poslanika – ne kao poklon ili kao obična papirna dokumenta, već kao snažan podsetnik za naše poslanike šta ovaj Ustav garantuje i štiti – zajedničke demokratske vrednosti i nepokolebljive principe pravde, jednakosti i slobode.

Dok smo bili u Skupštini Kosova, nismo mogli da zanemarimo mračnu realnost sa kojom se naše društvo suočava. Diskriminacija, marginalizacija i sistemske nepravde i dalje preovlađuju, potkopavajući dobrobit, dostojanstvo i prava najmarginalizovanijih grupa društva. Femicid se nastavlja, nastavlja se rodno i seksualno nasilje, nastavlja se homofobija, bezbrojne nepravde su oko nas, a naša država ćuti, naše institucije zajedno sa onima na njihovom vrhu ćute. Naš ustav se ignoriše, uprkos činjenici da su u njemu jasno navedene vrednosti i prava svih.

Još je tragičnije pomisliti da ovaj Ustav krši sama Skupština Republike Kosovo i poslanici koji uživaju prava i privilegije ovog Ustava.

Stoga pozivamo svakog poslanika da jasno sasluša naš poziv, poštuje svoju zakletvu i ispuni svoje ustavne obaveze zaštite i unapređenja ljudskih prava za sve.

Dan Ustava nije samo dan proslave; to je dan traženja odgovornosti, dan razmišljanja i dan obnovljene odlučnosti da se izgradi pravedna budućnost za sve. Osiguraćemo da preduzmemo sve zakonske mere koje su dostupne prema svima onima koji preduzimaju protivustavne radnje.

PreviousZavršena je obuka sa nastavnicima Građanskog vaspitanja u okviru projekta „Program obrazovanja za ljudska prava“! NextAzmena ljudskih prava u Zagrebu je predstavljala ogroman uspeh!