Serbia | Croatia | Montenegro | Bosnia and Herzegovina

“Komunikacija Kosova i Srbije je neophodna i treba pokrenuti kontinuiranu saradnju studenata, medijskih kuća, civilnog društva i omladina političkih organizacija, kako bi se uticalo na stvaranje realnije slike jednih o ‘drugima’ i razbijanje stereotipa i predrasuda. Od institucija zahtevamo stvaranje programa razmene mladih ljudi, koji će im omogućiti da upoznaju Kosovo, odnosno Srbiju i saznaju kako žive njihovi vršnjaci i budući prijatelji ‘sa druge strane’”, neki su od zaključaka konferencije mladih Kosova i Srbije “LinKS”, koja je od 4. do 6. marta održana u Bečićima.

Konferenciju koja je, uoči početka dijaloga zvaničnika Beograda i Prištine okupila više od sto mladih aktivista civilnog društva, članova političkih partija i studenata, organizovala je Inicijativa mladih za ljudska prava sa Kosova i iz Srbije.

Posebna pažnja tokom razgovora bila je posvećena problemima mladih iz manjinskih zajednica u Srbiji i na Kosovu, koji su marginalizovani i često stavljeni u središte sukoba Beograda i Prištine.

Istaknuti su problemi Albanaca sa juga Srbije kojima se ne priznaju diplome stečene na kosovskim univerzitetima, kao i dugoročne posledice takvog odnosa prema mladima.

Temeljan pristup nadležnih institucija problemu suočavanja sa nedavnom ratnom prošlošću naveden je kao jedan od bitnih preduslova za stvaranje boljih odnosa mladih, koji su na skupu uputili podršku osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na prostoru bivše SFRJ (REKOM).

Dinamičnim razgovorima o odgovornosti političara, medija, civilnog društva i mladih za izgradnju boljih odnosa Beograda i Prištine, ali i druženjem tokom neformalnog dela konferencije, mladi su pokazali da je konstruktivan dijalog Kosova i Srbije moguć.

Detaljnije izveštaje o diskusijama možete pročitati u odeljku ‘Vesti‘ na sajtu Inicijative mladih za ljudska prava.