Serbia | Croatia | Montenegro | Bosnia and Herzegovina

I nderuar Rektor i Universitetit të Prishtinës, z. Qerim Qerimi,

Ne organizatat e poshtëshënuara po ju drejtohemi përmes kësaj letre të hapur për të kërkuar veprim të menjëhershëm nga ju si Rektor i Universitetit të Prishtinës për denoncimet e 27 studenteve të Fakultetit të Mjekësisë për ngacmime seksuale nga profesori Xhevat Krasniqi.

Ne kërkojmë suspendim të menjehershëm të Xhevat Krasniqit deri në epilogun e rastit.  Duhet të ketë zero tolerancë për raste kur profesorët ngacmojnë seksualisht studentët e tyre dhe aq më pak kur këta profesorë veçse janë ngacmues seksual të dëshmuar, siç është Xhevat Krasniqi, i suspenduar nga Universiteti i Gjakovës për vepra të njejta kriminale. Duke heshtur karshi këtij akti kriminal ju jeni duke bashkëpunuar me ngacmuesin dhe jeni duke amnistuar e nxitur krimet seksuale brenda Universitetit të Prishtinës.

Mjaft është mjaft, ne kërkojmë drejtësi dhe e kërkojmë atë menjëherë!

Nuk i tolerojmë ngacmimet seksuale të Xhevat Krasniqit. Aktet e tij të kundërligjshme nuk mund të normalizohen e as të minimizohen. Ngacmimi seksual nuk ka vend në Universitetin e Prishtinës. Mirëqenia e studentëve/eve duhet të prioritetizohet.

Ju bëjmë thirrje që si bartës i pozitës më të lartë brenda këtij institucioni të merrni përsipër zgjidhjen e këtij rasti dhe vendosjen e drejtësisë në UP në duart tuaja. Çdo gjë më pak do të ishte një tradhti ndaj besimit që ju është dhënë për ushtrimin e kësaj detyre dhe një dështim për të mbajtur lartë vlerat e integritetit dhe respektit brenda universitetit publik.

Heshtja nuk është opsion. Mosveprimi nga ana juaj është i papranueshëm!

Solidarizohuni me ne dhe kërkoni përgjegjësi dhe drejtësi për viktimat e ngacmimeve seksuale. Ne nuk do ndalemi derisa Universiteti i Prishtinës të çlirohet nga epidemia e ngacmimit seksual.

Kërkojmë nga ju me mirëkuptim që të na mbani të informuar rreth rastit. Qëndrojmë në dispozicion për korrespodencë të mëtutjeshme.

Faleminderit për vëmendjen.

Organizatat mbështetëse:

 1. Nisma e të Rinjve për të Drejtat e Njeriut Kosovë – YIHR KS
 2. Qendra Kosovare për Studime Gjinore – QKSGJ
 3. Lëvizja Feministe Studentore – LFS 
 4. Qendra për Liri dhe Barazi – CEL Kosova
 5. Qendra për Zhvillim të Grupeve Sociale – CSGD
 6. Fondacioni Kosovar për Shoqëri Civile – KCSF
 7. Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion – QIKA
 8. Organizata për Rritje të Cilësisë në Arsim – ORCA
 9. YMCA Kosova
 10. Instituti Kosovar për Drejtësi – IKD
 11. Lëvizja FOL
 12. Instituti D4D
 13. Rrjeti i Grave të Kosovës – RrGK
 14. Bubble Foundation
 15. Community Building Mitrovica – CBM
 16. Dylberizm
 17. Termokiss
 18. Instituti Kosovar për Hulumtim dhe Zhvillim të Politikave – KIPRED
 19. Voice of Roma, Ashkali and Egyptians – VoRAE
 20. Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës – AGK
 21. Dokufest
 22. Instituti Sekhmet 
 23. Instituti Musine Kokalari
 24. Integra
 25. Qendra Kosovare për Rehabilitimin e të Mbijetuarve të Torturës – KRCT
 26. Fondi për të Drejtën Humanitare në Kosovë – HLCK
 27. Iniciativa për Progres – INPO
 28. Kosovo Women 4 Women – K-W4W
 29. Advancing Together – AT
 30. Çohu
 31. Qendra Kosovare për Studime Sigurite – QKSS
 32. Forumi Kosovar i Aftësive të Kufizuara – KDF
 33. Pishtarët
 34. Hyjneshat
 35. New Social Initiative – NSI
 36. NGO CASA
 37. ACDC
 38. Civil Rights defenders
 39. Instituti GAP
 40.  ATRC
 41. Anibar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *